Combinatiereis van IJsland en Zuid-Groenland. Je verblijft in IJsland in cottages, die vaak prachtig gelegen zijn in de natuur. De huisjes beschikken over eigen douche/toilet en een kitchenette, zodat je zelf (desgewenst) ook kunt koken. Na afloop van uw IJsland rondreis vlieg je naar Narsarsuaq in Zuid-Groenland, waar je 3 nachten verblijft in dit spectaculaire gebied. Je bezoekt het kleurrijke Qaqortoq (heen per boot, terug per helicopter) en kunt genieten van magistrale ijsbergen, een wandeling door de Flower Valley of een bezoek aan een Groenlandse familie. Het is desgewenst mogelijk het verblijf in Groenland met een nacht te verlengen. Boek tijdig, want het beperkte hotelaanbod in Groenland is altijd al vroeg volgeboekt.

Reisduur 18 nachten
Bestemming IJsland & Groenland
Vertrekken vanaf Amsterdam of Brussel

Hoogtepunten

Verblijf: vakantiehuisjes in IJsland / hotels in Groenland

Highlights: Snaefellsnes - Godafoss - Myvatn - Jökulsarlon - Vik - Skogafoss - Golden Circle - Narsarsuaq - Qaqortoq

Kaart Vergroten

Inleiding

Vertrek:

iedere zaterdag van 18/5-31/8

Reisschema

1 n. Stay Apartments Bolholt - Reykjavik
2 n. Snorrastadir Cottages - Snaefellsnes
3 n. Fagravik Cottages - Akureyri
2 n. Mjoeyri Cottages - Eskifjörður
1 n. Adventure Hotel Hof - Oraefi
2 n. Eldhraun Holiday Homes - Kirkjubaejarklaustur
2 n. Gljufur Cottages - Hveragerdi
1 n. Stay Apartments Bolholt - Reykjavik
2 n. Hotel Qaqortoq - Qaqortoq (Zuid-Groenland)
1 n. Hotel Narsarsuaq - Narsarsuaq (Zuid-Groenland)
1 n. Konvin Hotel - Keflavik

Vervoer

Je vliegt vanaf Schiphol naar Reykjavik met Icelandair. Het is ook mogelijk te vertrekken vanaf Brussel. Ook de vluchten van Keflavik naar Narsarsuaq worden uitgevoerd door Icelandair. Voor het vervoer ter plaatse heb je een huurauto nodig. Wij werken in IJsland samen met Avis. Als je alleen de ringweg route gaat doen volstaat een normale personenauto. Als je ook de niet geasfalteerde wegen in het ruige binnenland wil verkennen heb je een 4x4 auto met een flinke bodemvrijheid nodig.

Reisprogramma

Dag 1: Amsterdam - Keflavik - Reykjavik (ca. 46 km)

Vlucht naar IJsland en afhalen huurauto op de luchthaven. Naar Reykjavik voor de eerste overnachting. Je kunt onderweg een stop maken bij de beroemde Blue Lagoon voor een heerlijk warm bad in het helblauwe water. Je kunt een mooie omweg maken en via de hot springs bij Krysuvik en het prachtige Kleifarvatn meer naar Reykjavik rijden. Ook de Gunnuhver stoombron en de brug tussen twee continenten zijn een bezoek waard. In Reykjavik is de 4D experience Flyover Iceland de moeite waard, waar je op een spectaculaire manier een impressie kunt krijgen van wat je tijdens je reis door IJsland allemaal kunt gaan bewonderen. Bij de Sky Lagoon kun je een heerlijk bad nemen met prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan.

Dag 2: Reykjavik - Snaefellsnes

Je verlaat Reykjavik. In Mosfellsbaer kun je een ATV quad bike tour maken. Via de lange tunnel onder de Hvalfjordur (walvisfjord) naar Borgarnes in het westen. Je kunt een optionele omweg maken naar de lavawatervallen Hraunfossar en Barnafossar (kinderwaterval) die iets voorbij het historische Reykholt, waar in de 13e eeuw de beroemde Edda schrijver Snorri Sturlusson leefde. Vanuit Husafell kun je de Into The Glacier excursie maken, waar je met een 8x8 monstertruck over de gletsjer rijdt naar een van de langste ijstunnels ter wereld, die 30 meter onder de ijskap ligt. Optioneel kun je hier ook een sneeuwscootertocht maken. In Fljotstunga vind je The Cave , die met een lengte van 1585 meter een van de grootste lavagrotten ter wereld is. In Borgarnes kun je het Settlement Centre bezoeken, een museum over de eerste bewoners van IJsland en historie van Egils’s saga. Je overnacht op het Snaefellsnes schiereiland, vlakbij de Eldborg vulkaankrater, die je kunt beklimmen (ca. 107 km).

Dag 3: Verblijf Snaefellsnes

Vandaag kun je een dagtocht maken over het Snaefellsnes schiereiland, met de Snaefellsjökull gletsjer en vulkaan (nationaal park). Snaefellsnes wordt wel mini-IJsland genoemd, omdat je hier veel verschillende landschapsvormen vindt zoals vulkanen, gletsjers, lavavelden, kliffen, zwarte stranden en heetwaterbronnen. Je kunt een mooie wandeling maken langs de rotsenkust bij Arnarstapi naar Hellnar. Vanuit Olafsvik vertrekken boottochten om walvissen & orka’s te spotten. Vanuit Grundarfjördur kan een boottochtje worden gemaakt om papegaaiduikers te bekijken, die hier nestelen op een eilandje voor de kust. Vanuit het pittoreske haventje van Stykkisholmur vertrekt de Viking Sushi Adventure boottrip, waarbij gevist wordt en de verse zeevruchten aan boord worden genuttigd. Bezoek het haaienmuseum Bjarnarhöfn, waar je de IJsland specialiteit hakarl (gefermenteerde rotte haai!) kunt proeven, met een slokje brennivin. Ook interessant is een rondleiding in de Vatnshellir lavagrotten. Overnachting in Snaefellsnes.

Dag 4: Snaefellsnes - Akureyri (ca. 340 km)

Langs de gemakkelijk te beklimmen Grabrok krater en de Glanni waterval volg je de ringweg in noordelijke richting naar Varmahlid, waar je de historische turfboerderijen van Glaumbaer kunt bekijken. Onderweg is een zijsprong naar de Kolugljufur Canyon met een aantal fraaie watervallen zeker de moeite waard. Vlakbij Varmahlid kun je gaan river raften of een paardrijtocht maken. In de buurt van Varmahlid vind je ook de weinig bezochte, maar erg mooie Reykjafoss waterval. Je rijdt verder naar Akureyri, de grootste stad van het noorden, met een mooie kerk en een botanische tuin, waar je drie nachten zal verblijven.

Dag 5: Verblijf in Akureyri - dagtocht Myvatn

Langs de fraaie Godafoss waterval rij je naar Myvatn, waar je het vulkanische natuurgebied rondom het meer kunt verkennen. In Namaskard zijn walmende fumaroles, borrelende modderpoelen en stinkende zwavelbronnen te bewonderen. Interessant zijn ook de krater van de Hverfell kegelvulkaan, de Krafla vulkaankrater met nog rokende lavavelden, die aan een maanlandschap doen denken. Bij Skutustadir vind je zogenaamde pseudokraters. Je kunt mooie wandelingen maken bij de donkere lavaformaties van Dimmuborgir en het natuurparkje Höfdi, met een rijk vogelleven en rotsformaties in het meer. Hier bevindt zich ook het Myvatn Nature Bath , een geothermaal verwarmd natuurbad, de "Blue Lagoon van het noorden" (minder druk en de helft goedkoper), waar je een ontspannend bad kunt nemen. Interessant is ook een excursie naar de Lofthellir ijsgrot of een bezoek aan een huskyfarm met een ritje met een hondenkar. Overnachting in Akureyri.

Dag 6: Verblijf in Akureyri

Vanuit de haven van Akureyri varen meermaals per dag boten uit om walvissen te spotten (98% kans dat je ze ziet!). In Husavik vind je de GeoSea Geothermal Sea Baths, een infinity pool met prachtig uitzicht over de Skjalfandi baai en de bergen. Vanuit Husavik worden ook paardrijtochten georganiseerd. Als je de kustweg van het schiereiland Tjörnes verder volgt kom je in Jökulsárgljufur, met de hoefijzervormige Asbyrgi kloof. Via een nieuwe weg kun je doorrijden naar de oostzijde van de Dettifoss, de meest krachtige waterval van Europa (je kunt de westzijde Dettifoss ook op dag 7 bezoeken). Je hebt hier prachtig uitzicht over de canyon. Een andere optie is een lange dagexcursie per 4x4 naar de Askja vulkaan. Ook interessant is een autotocht naar het haringmuseum in Siglufjördur, wat vroeger het centrum van de haringvangst in het Noord Atlantische gebied was, waar elke dag honderden vissersboten uitvoeren. De route er naar toe voert door verschillende tunnels en biedt prachtige uitzichten over de Eyjafjord. Onderweg kun je de unieke Beer Spa bezoeken, waar je een bad kan nemen in een met bier gevulde hot tub. In Laufas is een klein openluchtmuseum met turfhuizen en een fotogeniek kerkje. Overnachting in Akureyri.

Dag 7: Akureyri - Eskifjördur (ca. 312 km)

Je vervolgt de ringweg door het woestijnachtige landschap van Mödrudalur naar de oostelijke stad Egilsstadir. Je kunt een zijsprong maken naar de westkant van de imponerende Dettifoss. Je kunt hier ook de brede, stroomopwaarts gelegen, Selfoss waterval bekijken. Niet ver van Egilsstadir bevindt zich de Hengifoss, een van de hoogste watervallen (118 m.) van IJsland, waar de gelaagdheid van het gesteente goed zichtbaar is, met horizontale rode strepen. Een prachtige wandeling voert door een canyon naar boven, waarbij je ook de Litlanesfoss passeert, met fraaie basaltzuilen. Overnachting in de schitterend gelegen Mjoeyri Cottages in Eskifjördur, aan de fjordenkust . Je kunt ’s avonds gaan eten in het sfeervolle Radulffs-Sjohus Restaurant, dat ook een klein visserijmuseum herbergt.

Dag 8: Verblijf in Eskifjördur

Je kunt hier relaxen en genieten van de prachtige natuur. Neem een heerlijk warm bad in de bijzondere hottub, in de vorm van een speedboat, met uitzicht over de fjord. Mjoeyri verhuurt motorboten en vishengels. Een aanrader is een autotocht over de Door Mountains naar Borgarfjördur Eystri, een van de beste plaatsen in IJsland om van heel dichtbij papegaaiduikers te bekijken. Je kunt een mooie dagwandeltocht maken naar het Storurd meertje, fraai gelegen in de bergen.

Dag 9: Eskifjörður - Oraefi/Skaftafell (ca. 348 km)

De ringweg slingert zuidwaarts langs de stille Oostfjorden. Gelegenheid om een sneeuwscootertocht op de gletsjer te maken bij Jöklasel. Je passeert de gletsjerlagune Jökulsarlon met haar drijvende ijsbergen. Het is mogelijk een boottocht te maken met een amfibievoertuig of per zodiac. Ook een aanrader is een kajaktocht tussen de ijsbergen. Ook bij het kleinere en rustiger Fjallsarlon kan een mooie zodiac tocht worden gemaakt. Overnachting in een hotel in Oraefi, aan de voet van de enorme Vatnajökull gletsjer.

Dag 10: Oraefi/Skaftafell - Kirkjubaejarklaustur (ca. 106 km)

Bij Ingolfshöfdi kan een tocht gemaakt worden per hooiwagen naar een vogelkaap met veel papegaaiduikers. Je kunt prachtige wandelingen maken in Skaftafell, onderdeel van het nationale park Vatnajökull, bijvoorbeeld naar de mooie basaltwaterval Svartifoss of boeken voor een gletsjerwandeling. Overnachting in Kirkjubaejarklaustur.

Dag 11: Verblijf in Kirkjubaejarklaustur

Verblijf in Kirkjubaejarklaustur. Je kunt de fraaie Fjadrargljufur canyon (bekend uit een videoclip van Justin Bieber) bezoeken of een dagtrip maken naar de indrukwekkende Laki kraterreeks in de hooglanden per superjeep.

Dag 12: Kirkjubaejarklaustur - Hveragerði (ca. 215 km)

Door het met mos bedekte lavaveld Eldhraun bereik je Vik, de meeste zuidelijke plaats van IJsland met een zwart zandstrand en de vreemde basaltkolommen van Reynisfjara. Vanuit Vik kun je een spectaculaire excursie maken per superjeep naar een ijsgrot , die op steeds wisselende plaatsen ontstaan door het smeltende ijs, met fraai gevormde ijskristallen wanden. Ook interessant in Vik is de unieke Lava Show , waar een vulkaanuitbarsting wordt nagebootst met gesmolten lava (1100 °C). De zeerots Dyrholaey staat bekend vanwege de vele zeevogels die hier nestelen en het fantastische uitzicht over de zwarte stranden. Op de Solheimajökull kun je een gletsjerwandeling maken. Ook worden hier excursies aangeboden met een sneeuwscooter op de Myrdalsjökull of per quad over zwarte stranden naar het wrak van een DC3 toestel, dat hier in 1973 is neergestort. Je passeert de fraaie watervallen Skogafoss (60 meter hoog) en Seljalandsfoss, waar je achter het vallende water langs kunt lopen. Overnachting in Hveragerdi, bekend vanwege haar warme bronnen en vele kassen.

Dag 13: Verblijf in Hveragerði

Vanuit Hveragerdi kun je een paardrijtocht maken. Vlakbij Hveragerdi vind je ook The Lava Tunnel, waar je een rondleiding kunt volgen met een gids. Een andere optie is een dagtocht naar de IJslandse hooglanden. Vanuit Hvolsvöllur vertrekt zomers dagelijks een 4x4 bus voor een dagtocht naar het prachtige Thorsmörk wandelgebied. De 4x4 bus maakt een aantal enerverende rivierdoorsteken, die al een avontuur op zich zijn. Vanwege deze gevaarlijke rivierdoorsteken adviseren wij, zelfs als je een 4x4 wagen hebt gehuurd, dit niet op eigen gelegenheid te doen. Je kunt ook boeken voor een dagexcursie per superjeep. Ook naar de rhyolietbergen van Landmannalaugar gaat een 4x4 busdienst, vanuit Hella of een superjeep excursie vanaf de Seljalandsfoss. Overnachting in Hveragerdi.

Dag 14: Hveragerði - Golden Circle - Reykjavik (ca. 200 km)

Vandaag kun je een tocht maken langs de beroemde "Golden Circle" met de Kerid explosiekrater, Geysir (waar de Strokkur geiser om de paar minuten hoog opspuit) en de spectaculaire waterval Gullfoss, waar vaak schitterende regenbogen te zien zijn. Vanuit Skjol (vlakbij Geysir) vertrekken tochten naar de Langjökull gletsjer, waar een sneeuwscootertocht gemaakt kan worden. Bij het Laugarvatn meer vind je de Fontana Spa . In Fludir kun je een bad nemen in de Secret Lagoon. Vanuit Drumbo vertrekken river rafting tochten. In Thingvellir, gelegen aan het grootste meer van IJsland, kun je door een fraaie kloof naar de plek lopen waar de Vikingen in 930 al volksvergaderingen hielden, waar recht werd gesproken en democratische stemmingen plaatsvonden. Tevens is in dit nationale park de breuklijn te zien tussen twee continentale platen en een mooie waterval. In de Silfra kloof kun je een snorkeltocht maken. Overnachting in Reykjavik.

Dag 15: Reykjavik - Keflavik (ca. 46 km) - Qaqortoq/Groenland

Je rijdt naar Keflavik, waar je de huurauto inlevert en incheckt voor de vlucht met Icelandair naar Narsarsuaq (vertrek om 17.30 uur, vluchtduur 3 minuten). Aankomst lokale tijd om 19.30 uur. Transfer naar de pier, waar je per boot door de Erik’s Fjord naar Qaqortoq wordt gebracht. Transfer van de pier naar Hotel Qaqortoq, voor diner en overnachting. De gids kan je behulpzaam zijn met het plannen van optionele excursies voor de komende dagen.

Dag 16: Verblijf in Qaqortoq

Qaqortoc wordt vaak omschreven als het mooiste stadje van Groenland. Je maakt een 2 uur durende wandeling met een gids door het pittoreske plaatsje, dat mooi gelegen is tussen de Qaqortoq Fjord en het Tasersuaq meer. Op een groot plein in het centrum ligt een oude fontein. In de jaren ’90 lanceerde de Groenlandse kunstenaar Aka Hoegh een indrukwekkend sculptuurproject genaamd ’stone & man’, bestaand uit 40 stenen sculpturen, die je overal in Qaqortoq vind. Overnachting in Hotel Qaqortoq.

Dag 17: Qaqortoq - Narsarsuaq (helikopter)

Per helikopter vlieg je op een lage hoogte over het indrukwekkende Arctische landschap; een prachtige ervaring ! Voorbehoud: mocht door bepaalde omstandigheden er niet gevlogen kunnen worden word je per boot naar Narsarsuaq gebracht. Gelegenheid voor het maken van excursies in Narsarsuaq. Overnachting in Hotel Narsarsuaq.

Dag 18: Narsarsuaq - Keflavik

Na het ontbijt wordt er met een gids een wandeling door Narsarsuaq gemaakt. Het gebied rondom Narsarsuaq heeft in 2017 van UNESCO de World Heritage status gekregen. Er zijn hier verschillende overblijfselen uit de tijd dat de Vikingen zich hier vestigden, waarvan Brattahlid de belangrijkste is, in de kleine nederzetting Qassiarsuk. Je vindt hier de ruïnes van de boerderij van de Viking Erik De Rode en een replica van de eerste christelijke kerk op het Noord Amerikaanse continent. Om 20.15 uur vlieg je terug naar Keflavik. Aankomst om 00.15 uur. Shuttlebus naar het hotel in Keflavik voor de laatste overnachting.

Dag 19: Keflavik - Amsterdam

Met de shuttlebus naar Keflavik Airport voor de terugvlucht naar Nederland.

Reisdetails

Klik op onderstaande links voor details over het boekingsproces voor deze reis, vluchtinformatie Icelandair, de Avis autohuurvoorwaarden en algemene land- en streekinformatie.

Vluchtinformatie Icelandair
Avis autohuurprijzen en voorwaarden
Land- en streek informatie IJsland
Land- en streek informatie Groenland
Boekingsinformatie

Optionele excursiemogelijkheden vanuit Qaqortoq (ter plaatse afrekenen):

Storesoen Hike Wandeling met een gids rondom het grote Storesoen meer, dat net buiten het stadje ligt. Geniet van de Groenlandse natuur tijdens deze 12 km. lange hike. Lunch en koffie/thee inbegrepen. Duur: 4-5 uur, prijs DKK 720 / ca. € 94 p.p. Minimaal 2 personen.

Hvalsey Church Ruin Langs de Halsey Fjord en Arpatsivik Island naar Halsey, waar de oud-Noorse ruines en de ruines van een uit 1408 stammende kerk worden bezocht, die goed bewaard zijn gebleven. Duur: 3 uur, prijs DKK 1520 / ca. € 198 p.p. Minimaal 2 personen.

Bootexcursie naar de Inland Ice Cap Per boot reis je door het met ijs gevulde Bredefjord via het fjordsysteem ten noordwesten van Narsaq naar de Twin Glacier, waar we aan land gaan op een smalle rots en genieten van de lunch. Vervolgens vaar je door een andere fjord langs een vogelklif en een grote waterval. Duur: 6 uur, prijs DKK 1550 / ca. € 202 p.p. (deze excursie is zonder gids). Minimaal 4 personen.

Home Visit Koffiedrinken met cake bij een lokale familie, waarbij je meer te weten komt over de Groenlandse tradities, het nationale kostuum en het geisoleerde leven, ver weg van de rest van de wereld. Duur: 1 uur, prijs DKK 395 / ca. € 52 p.p. Minimaal 2 personen.

Optionele excursiemogelijkheden vanuit Narsarsuaq (ter plaatse afrekenen):

Erik de Rode viking ruïnes Per boot wordt Erik´s Fjord overgestoken naar de schapenfarm Qassiarsuk, de plaats waar Erik de Rode zich in 985 vestigde. Je ziet de ruïnes van Eric´s Farm en de Thorhildur´s kerk. Vertrek alleen op ma/di/wo. Duur: 3 uur, prijs DKK 770 / ca. € 104 p.p. Minimaal 2 personen.

Wandeling naar de Icecap Per bus naar het einde van de weg, vanwaar een 6 km lange wandeling wordt gemaakt door de "Flower Valley" met een kleurrijke sub-arctische flora. Door een berglandschap lopen we naar de 300 m. hoge top, waar we lunchen met fantastisch uitzicht over de gletsjer en de Ice Cap. Als je in goede fysieke conditie bent kun je verder klimmen om de Ice Cap aan te raken. Duur: 8 uur, prijs DKK 800/ ca. € 108 p.p. (incl. lunch). Minimaal 2 personen.

The Village Of Igaliku  Per boot naar de met ijs gevulde Eriks´s fjord naar Itilleq, waar we een 3 km. lange wandeling maken naar Igaliku, een kleurrijk dorpje, waar een rondwandeling wordt gemaakt. Na de lunch lopen we weer naar Itilleq en varen terug naar Narsarsuaq. Vertrek alleen op ma/di/wo. Duur: 8 uur, prijs DKK 1600 / ca. € 216 p.p. (incl. lunch). Minimaal 2 personen.

Qooroq Ice Fjord De Groenlandse ijskap produceert jaarlijks ca. 250 miljoen ton ijs door ijsbergen die van de gletsjers afbreken. Vlakbij Narsarsuaq ligt de Qooroq Gletsjer die het fjord vult met witte en blauwe ijsbergen. Je kunt hier genieten van een cocktail bereid met vers gletsjerijs. Per boot vaar je tussen de ijsbergen door waar het, behalve het geluid van krakend ijs, volkomen stil is. Duur: 3 uur, prijs DKK 700 / ca. € 95 p.p. (deze excursie is zonder gids).

Korte wandeling naar de Ridge Per bus naar het einde van de weg, vanwaar een wandeling wordt gemaakt met een gids door de "Flower Valley" met een grote variëteit aan bloemen en planten. Mooi uitzicht van de top over de fjord, rivier en gletsjer. Duur: 3 uur, prijs DKK 400 / ca. € 54 p.p. Minimaal 2 personen.

Opmerking: Hou er rekening mee dat weersinvloeden in Groenland het programma of vluchtuitvoering kunnen beinvloeden. Voor evt. hierdoor ontstane meerkosten is de reiziger zelf verantwoordelijk.

Naast de op onze website gepubliceerde reizen kunnen wij op aanvraag nog vele andere tours naar Groenland verzorgen.

Inbegrepen

De "vanaf" prijs (bij bezetting van de huisjes met 4 personen) is inclusief:

  • vluchten van Amsterdam naar Reykjavik (Keflavik) met Icelandair, incl. 1 stuk ruimbagage per persoon (max. 23 kg) en luchthavenbelasting.
  • 14 dagen autohuur met Avis, incl. airporttoeslag, milieubelasting en gratis tweede chauffeur.
  • 13 nachten verblijf in vakantiehuisjes en appartement in Reykjavik met douche/toilet, op basis van logies.
  • 2 nachten verblijf in hotels in Oraefi en Keflavik in kamers met douche/toilet (incl. ontbijt in Oraefi).
  • retourvlucht met Icelandair van Keflavik Airport naar Narsarsuaq, incl. taxes en 1 stuk ruimbagage (aanbetaling voor ticketgedeelte bij boeking € 1000 pp)
  • 2 nachten verblijf in Hotel Qaqortoq in een kamer met douche/toilet, incl.ontbijt.
  • 1 nacht verblijf in Hotel Narsarsuaq in een kamer met douche/toilet, incl. ontbijt.
  • 3-gangen diner in Hotel Narsarsuaq (dag 3).
  • transfers vliegveld - pier - boot transfer Narsarsuaq naar Qaqortoq.
  • helikoptervlucht Qaqortoq - Narsarsuaq (onder voorbehoud weersomstandigheden, anders per boot).
  • stadwandeling met gids in Qaqortoq (2 uur).
  • reisbegeleiding ter plaatse.
  • Informatieboekje met routebeschrijving en kaart van IJsland.

Optioneel:

  • Excursies
  • Verzekeringen. Wij adviseren een annuleringsverzekering en reisverzekering af te sluiten, alsmede de Afkoop Eigen Risico-verzekering voor de huurauto (dit is voordeliger dan dit ter plaatse te regelen).

Als je excursies en/of verzekeringen wil bijboeken kunt u deze aanvinken in de online prijsopgave. Voor Groenland kun je optionele excursies ter plaatse bij de reisleiding boeken en betalen.

Voor boekingen via de website wordt eenmalig € 25 reserveringskosten berekend, een bijdrage voor het Calamiteitenfonds van € 2,50 per boeking en een bijdrage voor het Garantiefonds Reisgelden (SGR) van € 5 per persoon.

Excursies

Bij te boeken activiteiten & excursies in IJsland:

Klik op de excursies voor een pop-up met de detailinformatie.

In de prijsopgave kunt u de gewenste excursie aanvinken om deze mee te nemen in de online offerte en eventuele boeking.

Vertrek  Excursie  Duur Periode
dagelijks  Blue Lagoon  2-3 uur 1/1-31/12
dagelijks  Flyover Iceland  35 min. 1/1-31/12
dagelijks  Sky Lagoon  1,5 uur 1/1-31/12
dagelijks  ATV quadbiking of buggy vanuit Mosfellsbaer  1-3 uur 1/1-31/12
dagelijks  Vatnshellir lavagrot Snaefellsnes  45 min. 1/1-31/12
dagelijks  Whales & Orka’s vanuit Olafsvik  2-2,5 uur 15/2-31/10
dagelijks  Puffin Tour vanuit Grundarfjorður  1-1,5 uur 20/5-15/8
dagelijks  Viking Sushi Adventure Stykkisholmur  2 uur 15/5-30/9 
dagelijks  Seal Watching vanuit Hvammstangi  1,5 uur 15/5-30/9
dagelijks  Paardrijden vanuit Varmahlið  1 uur  1/4-14/10
dagelijks  River Rafting vanuit Varmahlið  3 uur 15/5-25/9
dagelijks  GeoSea Geothermal Sea Baths Husavik  1 uur  1/1-31/12
dagelijks  Paardrijden vanuit Husavik  1,5 uur  1/5-31/10 
dagelijks  Myvatn Nature  Baths  3,5 uur 1/1-31/12
dagelijks  Lofthellir Ice Cave vanuit Myvatn  4-5 uur 20/5-30/9
dagelijks  Askja Caldera tour vanuit Akureyri  12 uur 16/6-10/9
dagelijks  Huskytocht vanuit Myvatn  1,5-2 uur 1/1-31/12
dagelijks  The Beer Spa Arskogssandi  1-2 uur 1/1-31/12
dagelijks  Vök Baths Egilsstaðir  1,5-2 uur 1/1-31/12
dagelijks  Vatnajökull sneeuwscootertocht  3 uur 1/5-31/10
dagelijks  Jökulsárlón ijsbergenmeer kajakken  1,5 uur 1/1-31/12
dagelijks  Jökulsárlón ijsbergenmeer boottocht  30 min. 1/5-10/10
dagelijks  Fjallsárlón ijsbergenmeer zodiac  90 min. 1/4-31/10
ma t/m za  Íngólfshöfði vogelkaap  2,5 uur 1/6-13/8
dagelijks  Skaftafell gletsjerwandeling  3 uur 1/1-31/12
dagelijks  Lakagigar vanuit Kirkjubaejarklaustur   8-9 uur 1/1-31/12
dagelijks  IJsgrotten tour vanuit Vik  3 uur 1/1-31/12
dagelijks  Icelandic Lava Show Vik  45 min. 1/1-31/12
dagelijks  Shuttlebus naar vliegtuigwrak  1 uur 1/1-31/12
dagelijks  ATV quad bike tour naar vliegtuigwrak  2 uur 1/1-31/12
dagelijks  Sneeuwscootertocht Myrdalsjökull  2 uur 1/1-31/12
dagelijks  Sólheimajökull gletsjerwandeling  2 uur 1/1-31/12
dagelijks  Superjeep tour Landmannalaugar  7-8 uur 1/5-31/10
dagelijks  4x4 Lijndienstbus Landmannalaugar  1 dag 15/6-11/9
dagelijks  Superjeep tour Thórsmörk  5-6 uur 1/1-31/12
dagelijks  4x4 Lijndienstbus Thórsmörk  1 dag 3/6-15/9
dagelijks  Secret Lagoon  1-2 uur 1/1-31/12
dagelijks  Fontana Geothermal Baths  1-2 uur 1/1-31/12
dagelijks  River Fun Rafting  3 uur  15/5-15/9
dagelijks  Silfra kloof snorkelen  2-3 uur 1/1-31/12
dagelijks  Sneeuwscootertocht vanuit Skjol  1-3 uur 1/1-31/12
dagelijks  Paardrijden vanuit Hveragerði  1 uur 1/5-30/9
dagelijks  The Lava Tunnel Raufarholshellir  1 uur 1/1-31/12
       

Informatie Groenland

Groenland

Groenland is staatsrechtelijk gezien een provincie van Denemarken (wel met vrijwel volledig zelfbestuur) en het grootste eiland ter wereld. Met een oppervlakte van 2.187.700 km2 is Groenland ongeveer 50 x zo groot als Nederland. Ongeveer 2 miljoen km2 (ca. 80%) van Groenland is bedekt met een pak landijs van gemiddeld 1600 meter dik. De kust kenmerkt zich door steile bergen waarvan de Gunnbjørn Fjeld de hoogste is (3700 meter) en door de vele fjorden die tot 300 km (de Scoresbysund) landinwaarts reiken. Door deze fjorden is de Groenlandse kustlijn bijna 40.000 km lang! Voor de kust liggen vele eilanden waarvan Disko Island, dat ten westen van Groenland ligt, het grootste is met ca. 8600 km2. Het landijs op Groenland is verdeeld in een noord- en zuidkap en kan gezien worden als een soort gletsjer. De hoofdstad is Nuuk, gelegen aan de westkust met ca. 18.000 inwoners (op een totale bevolking van Groenland van ca. 56.000).

Beste reistijd

Mei, juni en juli zijn de beste maanden om naar Groenland te reizen. In deze maanden zijn de temperaturen het hoogst en is het langer licht dan in de wintermaanden. Maart en april zijn de beste maanden voor een sneeuwvakantie naar Groenland.

Klimaat

Groenland heeft een poolklimaat. In de zomermaanden liggen de temperaturen gemiddeld rond de 7 tot 10 graden. In de wintermaanden liggen de temperaturen rond de -4 tot -7 graden.

Taal

Groenlands is de officiële taal in Groenland. Daarnaast wordt er Deens en Engels gesproken.

Reisdocumenten

Je dient te beschikken over een geldige identiteitskaart of paspoort. Een visum is niet nodig.

Valuta

In Groenland wordt betaald met de Deense kroon (DKK), waarvan de koers ca. € 0,135 is.

Tijdsverschil

Door de enorme grootte van het land is er sprake van verschillende tijdzones:

- Nuuk: 4 uur vroeger.
- Scoresbysund en Ittoqqortoormiit: 2 uur vroeger.
- Danmarkshavn: 1 uur vroeger (wintertijd), 2 uur vroeger (zomertijd).
- Thule en Pituffik (Qaanaaq): 5 uur vroeger.

Elektriciteit

In Groenland worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland..

Noord & West Groenland

Ilulissat betekent ijsberg in het Groenlands en het plaatsje is prachtig gelegen aan de monding van een 60 km. diepe ijsfjord, gevuld met drijvende ijsbergen, die afkomstig zijn van de meest productieve gletsjer van het Noordelijk Halfrond, de Sermeq Kujalleq. De grootse ijsbergen vind je aan de monding van de fjord, met dieptes van 225-250 m. Sinds 2004 staat de Ilulissat Ice Fjord op de Unesco Wereld Erfgoedlijst. Je kunt een wandeling maken naar de ijsbergen van Sermemiut of per helikopter of een klein vliegtuig een rondvlucht maken, waarbij laag gevlogen wordt over de Ilulissat Ice Fiord, een adembenemende ervaring.



Ook per boot zijn er schitterende tochten langs de hoge ijsbergen in de beroemde Diskobaai te maken, bijv. naar de kleine nederzetting Ilimanaq, waar de bevolking nog uitsluitend van de visserij en jacht leeft. In deze voormalige Deense handelspost uit 1730 kun je enkele oude houten huizen bezoeken en een klein kerkje. Ook een aanrader is een boottocht langs de brede Eqi gletsjer, waar regelmatig grote gedeeltes van afbreken. Met enig geluk ben je getuige van dit zeer spectaculaire fenomeen. Tijdens de boottrips heb je goede kans op het zien van walvissen, zoals bultruggen, die hier veelvuldig voorkomen.



Ilulissat is ’s winters een sleegebied, waarvoor er ca. 3500 sledehonden worden gehouden. Visliefhebbers kunnen per boot op zee gaan vissen op o.a. heilbot, kabeljauw en katvis, die in grote aantallen worden gevangen. Het vissen is hier gewoon een kwestie van een lijn uitgooien en de vis omhoog halen; bijna altijd prijs!

Vanuit het zuidelijker gelegen Kangerlussuaq (ook bekend onder de Deense naam Søndre Strømfjord) is een mooie tocht mogelijk naar de ijskap, waarbij onderweg vaak muskusossen en poolvossen worden gezien.

De Arctic Umiaq Line onderhoudt met het ferryschip Sarfaq Ittuk een verbinding vanuit Ilulissat naar het zuiden, waarbij verschillende kustplaatsjes worden aangedaan, zoals de pittoreske havenplaatsjes Sisimiut, Kangamiut en Maniitsoq.

  

Oost Groenland

Oost Groenland is een van de meest geïsoleerde leefgebieden ter wereld. Langs de 20.000 kilometer lange kustlijn liggen slechts twee steden (Ammassalik en Tasiilaq) en vijf kleinere nederzettingen (zoals Kulusuk) met totaal ca. 3500 inwoners.



Oost Groenland ligt tussen het poolijs van de Greenland Sea en de gigantische Groenlandse ijskap en is maar 6 maanden per jaar bereikbaar voor bevoorradingsschepen. Een onbedorven Arctische wildernis van meer dan 1.457.000 km², met ’s werelds grootste nationale park, waar de natuur het laatste woord heeft. Door het ontbreken van infrastructuur tussen de nederzettingen maakt de Inuit bevolking voor het lokale transport gebruik van speedboten, helikopters en ’s winters sneeuwscooters en de hondenslee. Het klimaat in Ammassalik, dat net ten zuiden van de Poolcirkel ligt, is verrassend mild met redelijke warme en droge zomers en ook de winter is relatief mild, met veel sneeuw. Zomers zijn de dagen lang en wordt het nauwelijks donker. De winterdagen zijn kort, maar perfect voor het zien van het Noorderlicht.

Zuid Groenland

De grootste stad van het zuiden is Qaqortoq en de aanvlieghaven is Narsarsuaq. Zuid Groenland was de plaats die ca. 1000 jaar geleden door de Viking Erik de Rode als het meest geschikt werd beoordeeld om een nederzetting te stichten. Je hebt hier veel excursiemogelijkheden: boottochten naar ijsbergen en gletsjers, zee-kajakken of wandelingen naar de ijskap in het binnenland. Je kunt piepkleine dorpjes verkennen, met kleurige huisjes, zoals Narsaq en Igaliku, en prachtige wandelingen maken door het bergachtige landschap, met uitzicht op gletsjers en dobberende ijsbergen in de fjorden. De "Flower Valley" kent een kleurrijke sub-arctische flora met veel bloemen. Qassiarsuk is de plaats waar Eric de Rode zich in 985 vestigde. Je kunt hier de ruïnes van Eric´s Farm en de Thorhildur´s kerk bekijken. Sinds 2017 staat dit gebied op de UNESCO Werelderfgoedlijst. 



De Groenlandse ijskap produceert jaarlijks ca. 250 miljoen ton ijs door ijsbergen die van de gletsjers afbreken. Vlakbij Narsarsuaq ligt de Qooroq gletsjer, die de Ice Fiord vult met witte en blauwe ijsbergen. Per boot kun je tussen de ijsbergen door varen, waar het, behalve het geluid van krakend ijs, volkomen stil is.

 

IJsland & Groenland

Boek Autorondreis Ontdek IJsland & Zuid-Groenland - vakantiewoningen & hotel

vanaf € 5559 per persoon Bekijk prijsinformatie
vanaf € 5559 per persoon